A A A K K K
людям із порушенням зору
Відділ культури, туризму та охорони культурної спадщини Хорольської міської ради Лубенського району Полтавської області

ТВОРЧИЙ ЗВІТ ШТОМПЕЛІВСЬКОГО СІЛЬСЬКОГО БУДИНКУ КУЛЬТУРИ

Дата: 28.07.2023 16:07
Кількість переглядів: 36

    50 років тому в одному із найбільших та наймальовничіших сіл Хорольщини Штомпелівці завершилося будівництво величезного будинку культури, який мав слугувати для односельців місцем свят та зустрічей із неповторним світом мистецтва. Багато різноманітних державних та тематичних заходів відбулося в величезній ошатній актовій залі, яка тьмяніла з роками, але на її сцені незмінно творилося чарівне мистецьке дійство. В 90-х роках ХХ століття,  як і у всіх сільських закладах культури, було вимкнуте опалення і приміщення почало поступово занепадати, а на дивовижній стелі із коштовною ліпниною почали утворюватися тонкі візерунки тріщин. Але ж потяг до прекрасного у людей ніколи не зменшувався. Скільки чудових миттєвостей подарували глядачам місцевий поет та гуморист Микола Калініченко, фольклорний ансамбль “Криниченька”, організатор та музикант, багаторічний директор Штомпелівського сільського будинку культури Ніна Петрівна Черняк.  Скільки за цей час талановитих дітей та дорослих виконували пісні, створювали театральні постановки, зустрічали новорічно-різдвяні свята та організовували свята Івана Купала.

Останні 4 роки на посаді директора Штомпелівського сільського будинку культури працює Олеся Василівна Торопова  - жінка, яка має гарний і глибокий народний голос. В її репертуарі є українські народні та сучасні пісні, а також пісні Раїси Кириченко, під чиїм незабутнім іменем проходить цьогорічний обласний огляд-конкурс народної творчості “Звучи, рідна мово!”.

На початку заходу усіх присутніх у залі привітав староста Штомпелівського старостату Анатолій Іванович Рябухін, який згадав ветеранів сцени та людей, які довгий час творили мистецьке життя села. На творчому звіті Штомпелівського сільського будинку культури кілька пісень виконала керівник закладу Олеся Торопова, а саме: патріотичні пісні “Моя Україно”, “Чорна хустина”, “Враже” та “Ми з України”. Дитяче тріо у складі Анни Резнік, Анастасії Березенко та Олександри Мороз продемонстрували пісню “Незламна”, а дівочий дует пісню “Козацькому роду нема переводу”.  Учасниця літературно-мистецького об’єднання “Хорольські дивоцвіти”, чудова поетеса Лідія Гладченко прочитала прекрасну ліричну поезію “Хорольська земля”. Бурхливі оплески випали на долю неперевершеного читця гумору Анатолія Шкарупи, який прочитав гуморески Павла Глазового “Листи кумі від кума із города Сухума”.  Також до творчого звіту долучилися талановиті хорольські жінки із  вокального ансамблю Територіального центру “Берегиня”, які яскраво вплелися в вокальний жіночий ансамбль “Обрій” Штомпелівського СБК. Вони виконали пісні “Дуб зелений”, “Чуєш ти, сину”, “Біля калини плакала мати”, “Геть з України” та “Слава нашим ЗСУ”. В концертній програмі глядачі мали змогу побачити гумористичну мініатюру, яку виконали Галина Адаменко та Віра Осадчій, а також іспанський танець “Фламенко”, який затанцювала Ірина Микитенко.  Ведучою концертної програми була Олеся Торопова, а за звукорежисерським пультом  відповідав за музичне звучання виступів її чоловік Олександр Торопов. У фіналі заходу на фоні всіх учасників художньої самодіяльності Штомпелівського сільського будинку культури та Клепачівського сільського клубу, який звітував також того дня, пролунала пісня “Ми з України” у виконанні Олесі Торопової та всіх учасників концерту.

Наші творчі звіти відбуваються не лише з метою  відродження традицій та розвитку сучасного українського мистецтва, а з метою підтримки Збройних Сил України. На звіті глядачами було зібрано 1332 гривні, які будуть передані для придбання автомобілю військовим. У підсумку Штомпелівському сільському будинку культури хотілося б побажати злагодженості, залучення якомога більшої кількості учасників художньої самодіяльності та глядачів, які б заповнили велику актову залу, адже в селі Штомпелівка проживає майже 1000 осіб. І серед них є безліч талановитих і патріотично налаштованих людей.   

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень